lördag 6 augusti 2016

Öppen Trädgård 2016


Den 17 juli hölls tidningen Lands sedvanliga aktivitet – Öppen Trädgård, med möjlighet att besöka trädgårdar över hela landet. Vi har hunnit beta av de flesta inom närområdet, så den här gången ställde vi kosan till Örebro. Samtidigt passade vi på att besöka naturreservatet Oset utanför staden. Där finns också Naturens hus med en utmärkt restaurang. Vi tog en lång skön promenad vid Rynningeviken, och sedan smakade det förstås bra med lunch.

Inne i Örebro besökte vi sedan Pia och Ulf Åkerberg/Hallberg. Det var 20:e gången deras trädgård var med i Öppen Trädgård! (De har även en trevlig hemsida: www.piaochulf.se).

Det är en 927 kvm stor förädlad naturträdgård, med både berg och skog och damm. Många spännande växter – och roliga och originella prydnader.

Fåglar, fjärilar, skogsödlor och paddan Bufo har man också tänkt på, med lämpliga växter och annat så att de kan skaffa sig mat, vatten och skydd.

När vi äntligen kunde slita oss därifrån började vi vara kaffesugna, och avslutade därför vår lilla utflykt på Hjälmargårdens Café i Läppe. Från altanen är det fin utsikt över Hjälmaren, och på menyn står förutom gott kaffebröd även roliga glassarrangemang i olika slags skålar och med lite ovanliga garnityr – som t ex ”Tandtrollet” som består av två sorters glass, kolor, grädde, klubba, godiständer, – och en tandborste! Själv nöjde jag mig med ”Kaffekoppen”, som serverades i en rar gammal kaffekopp – glass, grädde, physalis, noisettesås, kaffebönsströssel (av choklad) och en småkaka. Och det fanns ytterligare ett tiotal förslag! (T ex ”Husvagnssemester”…)
Och solen sken!
 

/  Else-Marie
 
(  Större bild? Klicka i fotot! )
 
Dunbollar vid Naturreservatet Oset utanför Örebro
 

Nere vid Rynningeviken
 

 Vilt är också vackert!
 

Salade Nicoise med färsk tonfisk. Mmmmm...
 

Ägaren, Ulf, t v, berättar för besökare om trädgården
 

Den fågeln har vi inte hemma!
 

Asklönn heter det brokbladiga trädet
 

Gamla kakformar i en lång rad -
att användas istället för stupränna!
 

Blått pynt klädde solbrudarna
 

Det fanns även ödlor i mässing...
 

Parasollblad har jag träffat på förr, men den här heter
paraplyblad - och har jättevackra fruktställningar

Vackert röda stjälkar hade den också
 

Väldigt dekorativa!
 

Rosa klängros
 

Silvermartorn - Miss Willmott's Ghost, ni vet (?)
(Som hon alltid hade frö av i sina fickor...)

Vassa men stiliga
 

Det tyckte humlorna med!
 

Inte bara en vanlig sten...
 

Vit klängros med vackra ståndare
 

Glass i kopp till kaffet, vid Hjälmaren
 
.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar