måndag 16 juli 2018

Att städa taket


Man kan ju tycka att det går lite till överdrift när man inte bara tycker att det ska vara hyggligt städat inomhus – utan dessutom uppepå taket!

På byggmässan i Arenan i våras kunde man anmäla sitt intresse för att få en besiktning av sitt tak – det gjorde vi.

Som på de flesta äldre tegeltak var det ju en del mosstillväxt på tegelpannorna så vi beställde sedan rengöring av taket.

Ett team om fyra personer kom för att fixa det. I vanliga fall dammsuger man ju för att bli av med skräp och damm – i detta fall dammblåste man i stället… Det stod som ett brunt snöfall ut från taket, mest bestående av frön och annat från vår stora björk.

Eftersom man sedan skulle spruta på ett ämne som tar död på mossa – och som även kan vara skadligt för annan växtlighet – hängde man upp presenningar för att skydda klätterhortensian och rhododendronbusken, och ställde stuprörsutkastet så att inte vätskan skulle hamna i vattentunnan.

Man såg till att skydda nocken med särskilda band, och kollade noga så att alla tegelpannor var hela. Sedan var det dags att spruta på mossmedlet. Detta ska verka även efteråt, och hålla i fyra år, och sedan är det dags för en ny behandling.

När de var klara samlade killarna upp allt skräp som blivit, och tog det med sig. En mycket proffsig ”städpatrull”!

 
/  EO
 
 
(För mer detaljer - klicka i fotot!)
 

 
Städning av taket
 

Mera fart på den apparaten än på vår lilla lövsug…
 

Växtligheten på väggen kläddes in
 

En "mösskärm" för att skydda grönskan
 

Halva fönstret var övertäckt
 

Medlet sprutas på
 

Färdigstädat!
 
 
.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar