lördag 28 maj 2016

Öppet (Växt-) Hus


Tidigare hade ju kommunen under 35 år sina växthus vid Torsharg, men de började vara omoderna och för små dessutom. Nya växthus byggdes därför nere på Vallhalla, i närheten av Pingstkyrkans Loppis.

I fredags invigdes de med Öppet Hus. Mathias Thuen berättade om parkavdelningens verksamhet och växthusbygget vid två tillfällen under tagen. Besökarna bjöds på kaffe och kaka, och kunde gå en tipspromenad. Personalen fanns till hands för att svara på frågor om de olika växterna, och dessutom fanns det skyltar med bild och namn på plantorna. Det fanns även personal tillgänglig från Stadsodlingen borta vid ”Golden Gate Bron” (den röda träbron vid Närjeholme) för att berätta om arbetet där. Där odlar man i lådor, och det är väl främst barn från skolor och förskolor som får prova på att odla i dem.

Det fanns även informationsmaterial om naturreservaten, om lekplatser, utegym och hundrastgårdarna - en nära Krongatan och en vid Lilla Fröslunda. 

Även vintertid jobbar förstås personal från parkförvaltningen med diverse arbeten – planering, inköp, sådd och plantering (en del frön måste sås redan under hösten), skötsel av övervintrande stora plantor som agaver, samt barrväxter och illumineringar på olika platser till advent. 

De nya husen har 1500 kvm odlingsyta på upphöjda bänkar med kanter omkring, som bevattnas genom att översvämma borden, och sedan tappas vattnet av – och går tillbaka till stora tankar för att användas igen. Sommartid måste man till alla blomstergrupperna ute på sta’n ta till bevattningsbil, som hämtar vattnet nere i Norra Hamn, direkt från ån. För att inte behöva vattna alltför ofta finns i de flesta stora utplanteringskärl ett vattenmagasin som sedan avger vatten lite i taget.  

Fram emot mitten av juni är det dags att äntligen sätta ut alla förodlade plantor i stora krukor, för att göra staden somrig och vacker för oss alla! Det brukar bli så jättefint!
 

/  Else-Marie
 
 
 
( Större bild? Klicka i fotot! )
 
Välkommen!
 

Kortsidan på växthusen
 

Uppdukat med utplanteringsväxter utanför entréen
 

Maffiga agaver - som ska stå vid Sundbyholms slott
 

Vattenbilen - viktig till alla planteringarna
 

Mathias Thuen, parkchefen pratar med en besökare
 

Det finns många naturreservat inom kommunen
 

Nitton stycken naturreservat!
 

Foton på vattentankarna av vintrig belysning
 

Eken nere vid Munktellområdet
 

Massor av växter odlas här
 

Vid alla olika sorter fanns det skyltar med namn
 

Tjusiga knölbegonior med mörkt bladverk
 

Dalmatinerkrage, hade jag aldrig hört talas om förr!
 

Vattenbehållare att sättas i de stora blomsterarrangemangen
 

Ampellilja som utplanteringsväxt. I bakgrunden mörka kannor
 

Plymört - och besökare i nästa växthus
 

Även gräslök används som prydnadsväxt - och det är den ju!
 

Palettblad är minsann inte bara en krukväxt...
 

Pelargonen ser nästan inte ut att vara på riktigt.
Visst ser den nästan ut som en målning? Så snygg!
 
 
.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar