söndag 18 september 2016

Lite mera tomater


Tänk att det finns så många olika sorters tomater! En som har fått ett ganska passande namn heter Feuerwerk – fyrverkeri. Gula strimmor i det röda, och även formen kan påminna om en fyrverkeristjärna. Snyggt!

Den största tomaten, som Nille hade lite förhoppningar om att den skulle komma upp i en vikt av ett kilo, visade sig väga ”bara” 851 g. En riktigt köttig sort, med nästan inga kärnor. Nu har den blivit tomatmarmelad, tillsammans med lite citron och några rosmarinkvistar. God, tyckte jag. Bifogar receptet, om någon vill prova.

Annars äter vi förstås de flesta tomaterna naturella, de minsta runda avnjutes som smågodis. Man kan inte låta bli dem när man går förbi skålen…
 
/  Else-Marie

 
TOMATMARMELAD
1 kg tomater, ½ kg syltsocker, 2 rosmarinkvistar, 2 citroner – skal och saft

Skålla o skala tomaterna, skär tomatköttet i små bitar. Blanda tomater, socker, rosmarin, rivet citronskal och citronsaft. Koka 5 min (enl receptet – fast jag lät det koka längre…) Skumma och häll upp i varma burkar. Förvara svalt.
 
 
( Större bild? Klicka i fotot! )
Fyrverkeri på matbordet
 

Smågodis av det nyttigare slaget
(De gröna är körsbärsplommon)
 

Japanese Oxheart - årets vinnare... 851 g!
 

Det blev tre burkar marmelad av den...
 
 
.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar