Tänk att det finns så många olika sorters tomater! En
som har fått ett ganska passande namn heter Feuerwerk – fyrverkeri. Gula
strimmor i det röda, och även formen kan påminna om en fyrverkeristjärna. Snyggt!
Den största tomaten, som Nille hade lite förhoppningar
om att den skulle komma upp i en vikt av ett kilo, visade sig väga ”bara” 851
g. En riktigt köttig sort, med nästan inga kärnor. Nu har den blivit tomatmarmelad,
tillsammans med lite citron och några rosmarinkvistar. God, tyckte jag. Bifogar
receptet, om någon vill prova.
Annars äter vi förstås de flesta tomaterna naturella,
de minsta runda avnjutes som smågodis. Man kan inte låta bli dem när man går
förbi skålen…
/ Else-Marie
TOMATMARMELAD
1 kg tomater, ½ kg syltsocker, 2 rosmarinkvistar, 2
citroner – skal och saft
Skålla o skala tomaterna, skär tomatköttet i små
bitar. Blanda tomater, socker, rosmarin, rivet citronskal och citronsaft. Koka
5 min (enl receptet – fast jag lät det koka längre…) Skumma och häll upp i varma
burkar. Förvara svalt.
( Större bild? Klicka i fotot! )
Fyrverkeri på matbordet
Smågodis av det nyttigare slaget
(De gröna är körsbärsplommon)
Japanese Oxheart - årets vinnare... 851 g!
Det blev tre burkar marmelad av den...
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar