fredag 14 april 2017

Hur ser vår framtid ut? Det beror på...


En lite allvarligare blogg – kan väl passa på Långfredagen…

På ESU var det i veckan en mycket givande och tankeväckande föreläsning, av Helen Tronstad, välkänd meterolog. Ni har säkert sett henne visa vädret på TV.

Denna gång talade hon inte om dagens, veckans eller månadens väder, utan om hur vädret/klimatet kommer att bli framöver. Om inte vi – mänskligheten – besinnar oss i tid. Hur blir livet för kommande generationer?

De förändringar vi ser nu är inte sådana fluktuationer som kommer med ojämna mellanrum, utan detta är något nytt – och kan bli allvarligt för vår planet. Djur och växter kan komma att klara sig hyfsat, där sker hela tiden anpassningar. Men med oss människor är det värre. Torka, som kan förorsaka svält, översvämningar som kan förstöra skördar och som kan utplåna hela städer – många bor ju vid vatten, och inte särskilt högt över vattenytan. Om havsvattennivån stiger kan hela befolkningsgrupper på utsatta öar bli utan fast mark under fötterna, bli utan hem och bärgning.

Vad kan vi göra då?? Vi behöver få stopp på den galopperande temperaturhöjningen, och då måste koldioxidutsläppen minska. Men då måste vi även vara beredda individuellt att avstå från saker, att ändra på vårt sätt att leva. Kanske se till att vi får protein till större del genom växter – bönor, nötter, linser etc. Värma våra hus med förnybar energi från sol och vind. Tänka en gång till innan vi hävdar att vindkraften är ful, väsnas, att det kan ramla ner is från vingarna. I så fall måste det ju gå att lösa sådana problem! Om man verkligen vill! Värre kanske är – ”Jodå, det där är väl bra – men inte precis här!” Vi måste försöka ta vårt ansvar även för våra efterkommande. Men alla andra då… Tänker man. Ja, någonstans måste man ju börja – och fakta och upplysning måste ju börja göra verkan någon gång!
(Själv vill jag även tillägga: Så länge det inte finns någon vettig metod för förvaring av livsfarligt avfall från kärnkraftverk är det inget alternativ!)  

Hon tyckte att vi ska tänka på Bilen, Biffen och Bostaden i första hand när vi vill försöka förändra vår livsstil. Ja, det gäller förstås även flygresor…   

Helen Tronstad kör numera bil med biogas, värmer upp huset på landet och får el där med solpaneler. Dessutom har hon köpt andelar i vindkraftverk – och får riktigt billig el som en följd. (Fast investeringar kostar förstås en hel del pengar – men så är det ju med alla investeringar. Vill man ha en ny flådig bil kostar den ju massor med slantar – men ger sedan ingen avkastning på dem alls.)  

Och det brådskar – det tar lång tid att vända en atlantångare… ;-)

 /  EO

 
 
( Bilderna är inte så skarpa, för de är fotograferade från Helen Tronstads OH-bilder.
Men ni vet ju - klickar ni på dem blir de i alla fall lite större! )

Det finns säkert de som tycker att det inte verkar bli så tokigt för t ex Sörmland runt 2100
- men man får tänka på att det är hela jorden som är i farozonen! Vår gemensamma planet!
 
 
 
Siffrorna efter RCP innebär temperaturstegringen.
2,6 är det närmaste målet. Fast även det är egentligen för mycket
 

Kurva över beräknad medeltemperaturstegring globalt.
Till vänster temperaturökningen, nedtill för 50 år i taget
 

Kurva för hur mycket man räknar med att havet ska stiga.
Ökningen till vänster, tidsperioden i nederkanten
 

Hur blir det i Sörmland, tror man?
 

Så här räknar man med att det ska bli i Sörmland sommartid, år 2100
 

Sörmland vintertid, år 2100
 

Tänk på - Bilen, Biffen, Bostaden...  Sånt vi själva kan göra
 

Solfångare, har vi t o m sett på kolonistugor i Torshälla!
 
 
.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar