måndag 28 augusti 2017

Fornminnespromenad i Årby


Länsstyrelsen tillsammans med Eskilstuna Kommun arrangerade den 21 augusti en fornminnespromenad i Årby-skogen – den andra i en serie om tre.

Samling vid Årby-stugan, och vi var säkert minst 30 personer som var intresserade. Länstyrelsen var ju inblandad, både på fornminnessidan (Agneta) och integration (Lucie), och även aktiviteten Språkvän och Arbetsförmedlingen var med. Både boende i Årby och på andra ställen i sta´n deltog.

Det var inte någon besvärlig vandring, även om vi inte bara gick på vägarna utan på stigar – och lite i själva skogen också. Även Lokal-TV var med och filmade.

Det finns gamla gravar i skogen där, på ett flertal ställen. Det man ser av gravfälten är bara halvstora stenar, som står med jämna avstånd, och på andra håll även små kullar. Agneta berättade intressant – och med en hel del illustrationer som fick gå runt. Årby Gård hade för länge sedan legat vid en vik av Mälaren, innan landhöjningen gjorde att det nu är en bra bit dit, så därför kunde även vikingar bo och begravas där.

Mitt i vandringen bjöd anordnarna alla deltagarna på kaffe och bulle i gräset, eller frukt om man föredrog det.

Vandringen avslutades vid den runsten som hittades på 50-talet alldeles i närheten av Årby-stugan. Den låg då med framsidan ned, och såg ut som ett klippblock bara. Men på framsidan kan man nu läsa om Botvid, även om den översta biten är borta. Alla som ville fick en liten lathund med de 16 runor som förr användes för att knackas in i stenar. Från början skar man också in dem i trästavar – det är därifrån ordet bokstav kommer.

Vi fick även en utmärkt liten kartongsticka där de förhistoriska perioderna är angivna, så att man kan ha lite pejl på vilka årtusenden som menas med stenålder, bronsålder och järnålder. (Man tror nog gärna att vi kunde göra järn innan vi kunde tillverka brons – men så är det ju faktiskt inte!)

En mycket trevlig och intressant vandring!
 

/  EO
 
 
( Bilden blir lite större om du klickar i fotot! )
 
 
Stenen t v tillhör gravfältet
 

Lucie från Länet skuggar mot solen
 

Över stock och över sten...
 

Agneta berättar engagerat om grafvältet
 

De yngsta deltagarna tyckte nog den lilla
hunden var mest intressant...
 

Mannen till höger är en poet, som hade
en egen diktbok med, även översatt till svenska
 

Den unga damen tillhör Språkvännerna
 

Deltagare i ett långt led
 

Många kameror fanns med
 

Ditåt ska vi gå...
 

Här dukades det upp kaffe och bulle åt allihopa
 

Färggranna muggar i mängd
 

En glad hund, och förtjusta barn, vid raststället
 

Runstenen, där det står om Botvid
 
 
 
.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar