När
tomatskörden väl kom igång blev det faktiskt ett ganska bra år – och allt
mognar förstås på en gång…
Vad
göra av högar av röda tomater? Läste att man kan göra tomatpuré, så sagt och
gjort.
Hacka
3 kg tomater, tillsätt ½ dl olja, en vitlöksklyfta och lite salt. Och så koka
detta i en halvtimme.
Sedan
återstår att mosa alltihop förstås. Passervaggan tog bort skalen, men för att
få bort även tomatkärnorna måste jag ta
till trådsil och träsked. Och gnugga, och gnugga, och gnugga…
Återstoden
ska sedan kokas minst ett par timmar. Så gott som all vätska ska koka bort, så
att man bara har purén kvar.
Sedan
föreslogs det att man skulle hälla tomatmassan i iskubslådor, men jag kom på
att jag hade några iskubspåsar i plast också, där man häller i vätskan uppifrån
och den sedan rinner nedåt och fyller håligheterna. Med hjälp av en tratt (och
lite tape) gick det faktiskt ganska bra.
Så
allt som nu återstår av 3 kg mogna röda tomater är 36 st små portionsbitar av
tomatpuré, i iskubsstorlek…
Det
bidde bara en tumme kvar! Men en praktisk ”tumme”, nu kan jag klippa av en
liten dutt när jag behöver tomatpuré i någon maträtt.
Nu
ser tomatfaten lite mera lagom stora ut!
Else-Marie
Tre kilo mogna tomater....
.... blev 36 små portionsförpackningar tomatpuré
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar