tisdag 24 oktober 2017

Postorder från förr


Det kunde ha varit vackra höstfärger efter vägen när vi följde med en bussresa till Dalarna i fredags – men faktum är att det var dimma, precis hela vägen! Det var en grå vägg bara… Dimman hade lättat till hemvägen, men då blev det ju snart mörkt istället. Det måste ha varit jättejobbigt för chauffören!

Anledningen till besöket i Insjön var en sådan där ”ullbäddsresa”, där man betalar en mindre kostnad, och får resan och en god lunch och några timmars egen tid i ett köpcentrum. Men där man också ska lyssna intresserat, när demonstratrisen visar madrasser, täcken, kuddar och en del annat. Bäddarna är av merinoull, men kan även fås med kamelhår.

Enligt firman sover man mycket gott, och bäddarna ska vara nyttiga – innehålla mindre kvalster, och damm. Helst ska man inte heller ha några lakan, utan bara rena ullbädden. Den ska rengöras genom att man vädrar sängarna på morgonen och då och då ska man duscha dem lätt med en duschkanna. Hänga ut dem i friska luften, gärna i fuktig luft, ska också vara bra. Och så ska de duschas med vattenutspätt lanolin, för återfettning, med jämna mellanrum. Det är inte billigt att sova i ullbäddar – men jag vet att det finns de som tycker att de är sköna. Vare det hur som helst med den saken – det blev ingen affär för vår del i alla fall… Men en trevlig demonstration var det.

Däremot passade vi på att handla i Hjultorgets Köpcentrum i Insjön, där bl a Iittala finns och där Clas Ohlson har en jättebutik. Förstås! Det blev både lite presenter och en topp att ha på nästa kalas. Och så finns det ett litet museum där – vilket var den egentliga anledningen till att vi följde med på resan. Clas Ohlson-museet. ”Gubbdagis” har ju många år på nacken – postorderfirman startade 1918!

Det var en driftig man!
 

Else-Marie
 

( För större bild - och text - klicka i fotot! )

Hjultorgets Köpcentrum i Insjön
 

Firman registrerades 1918
 

Första ordern var på 365 kronor, samma år
 

Fågelmatare att sätta på fönstret - den kände jag igen!
 

Ritningar och modellsatser såldes förr
 

"Tjejleksaker" - såna har man väl lekt med...
 

Man kunde bygga ihop en alldeles eget dalaklocka
med delar från Clas Ohlson - och en bra beskrivning
 

Många kataloger har det blivit under åren!
 
 
 
.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar