söndag 19 november 2017

Gott och blandat


När man inte längre kan vara ute så mycket så kan man ju vara inomhus och pyssla – t ex baka. Men då tänker jag inte främst på julbak, utan på något trevligt som släkten i Mellösa ordnar varje år i november, ”Kafferepet”. 

Vad är då det? Jo, alla inbjudna – släkt och vänner – bakar en sorts kaffebröd var, och tar med sig. Ett par får då baka två sorter, och en familj med lite större barn har med sig fyra sorter. Det är alltså inte fråga om några sju sorters kakor, i år blev det – 23 sorter! 

Inte kan man väl äta 23 sorter? Nej… Det gäller ju att välja – och att dela en och annan sort med någon. Men ganska många sorter hinner man smaka av!  

De senaste åren ingår även en liten tävling om godaste bakverket. Priset är ett jättefint vandringspris, en kaffekopp i luffarslöjd, med hängande kläppar på, med vinnarnas namn. 

Alla skriver upp sin favorit på en papperslapp, och sedan vidtar räkning av notarius publicus… 

I år var det en delikat biskvi som vann, med hallon och vit choklad. Men det fanns många som var nära – vaniljmunkar, bollar med nyttiga frukter och hackade jordnötter, mangomousse med chokladtäcke, blå dammsugare med härlig chokladfyllning, kokosbitar med choklad, strassrosor, mandelkakor med choklad, för att bara nämna några! En riktig läckerhet var Mandelkaka från Mellösa, dekorerad med Mellösahjulet i florsocker.
 
Sedan får man nog äta vatten och skorpor ända fram till (h)jul!
 

Else-Marie


( Bilden blir lite förstorad om du klickar i fotot! )

Mums för Måns!
 

Ljuvligt saftig och god var mandelkakan från Mellösa
 

Men den här var då jättegod!
 

Lite nyttiga var kanske rödbetskakorna?...
(gul skylt i bakre ledet)
 

Och vinnaren blev... Biskvier med hallon och vit choklad!
 

Den glada vinnaren med vandringspriset i handen
 

Är det kafferep så är det...
 

"Rosenknopparna" - värdinnan med glada barnbarn
 

Dags att åka hem... Polly har somnat med huvudet på bordet
 
 
.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar