onsdag 13 mars 2019

Plast - även ett stort problem


 
(Bilden från Search Magazine)
 
 
En flytande plastskräps-ö i Stilla Havet, större än Frankrike? Ja, det låter väl som en riktig anka… Men – det är tyvärr alldeles sant! När man går ut och kollar på Internet är det faktiskt ingen som helst tvekan.

80% av allt skräp som återfinns i havet har från början kastats på land. Det flyter sedan i väg med hjälp av regn och dagvatten och hamnar till slut i havet. Vi behöver även städa stränderna!

Skräp-öarna bildas på grund av världens havsströmmar, som sammanför avfall från olika delar av jordens alla hörn, till flera stora skräpområden. (Göteborgsposten). Ungefär hälften av bråten består av spöknät,   d v s gamla trasiga fiskenät som dumpats. Sedan har de fastnat i varandra, och allt annat skräp blir också intrasslat däremellan. (Aftonbladet).
 
Och ruskigare än någon thriller är videon på SVT Play av den 13/1 2019 – ”Plast överallt” (Drygt trekvart lång). Kräver goda nerver! Vad är det som mänskligheten håller på att ställa till med för den här planeten?? Ut med skräpet i havet bara… Det är ju oändligt… (???)  ”År 2050 kan det finnas mera skräp än fiskar i havet (WWF)”. Nog kan man bli rädd för mindre?! Mörkrädd! (Sista dagen att se videon är den 14 mars).


(Bilden från GP debatt)
 
 
Plast är ett material som är smidigt, billigt och hållbart – bra till mycket. Men inte plastsoporna! Speciellt av engångsartiklar blir det väldigt mycket skräp. Årligen hamnar 8 milj. ton plastavfall ute i miljön och haven! Det behöver finnas en övergripande strategi för att ta hand om allt detta. Det kommer inte att försvinna av sig självt! Det är hög tid att internationellt göra upp strategier för att ta hand om plastbergen. FNs miljömöte i Nairobi den 11-15 mars kommer bl a att ta upp frågan om ett globalt avtal för att klara plastkrisen. På WWFs hemsida kan den som vill skriva under på en lista, för att så småningom kunna sätta press på världens regeringar.

EU har bestämt att vissa engångsartiklar ska förbjudas. Ska börja gälla från år 2021. Det är ju alltid en början! (Engångsbestick kan tillverkas av potatis, har jag läst.)

Petflaskor måste kunna gå tillbaka genom återvinningssystem. Lågpriskedjor har inga återvinnings­system. Och tillverkarna har inget intresse av att deras produkter kan återvinnas. De tänker ju bara på sin egen vinst.  

Plastsugrör finns också i otroliga mängder! Man räknar med en förbrukning i USA om ca 500 miljoner sugrör - per dag! (Tekniken finns idag att tillverka sugrör av havstång – helt nedbrytbara.)

Mycket av plastsoporna exporteras till främst Kina. Kina blir Europas soptipp! Där finns inte lika stränga regler och krav på hur man tar hand om skräpet, det blir många småbönder på landet som får syssla med sopor istället. Inga skyddsmasker eller skyddshandskar används. Följden blir förorenade floder, smog och sjuka människor. Men Kina har börjat dra öronen åt sig med att städa åt Europa. Det borde bli en väckarklocka för oss.

Förr påstods ju mindre nogräknade personer sopa skräpet under mattan – numera använder man havet som matta – men det går snart inte att dölja något där under heller!
 
 
Else-Marie Olofsson
 
 
 
 
 
                                                         Bilden från WWF's hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar