tisdag 15 september 2015

I många former trivs det sköna


I Eskilstuna och Torshälla pågår just nu ett antal intressanta utställningar. Vackra? Ja, det ligger väl i betraktarens öga!

På Konstfrämjandet ställer Anna Toresdotter ut t o m 23/9. Spännande tavlor, med ibland en dold agenda. Det finns en parafras på ”Hipp, hipp, hurra” t ex, där den glada festen snart kommer att ta slut. Och det finns vackra bilder på gröna bladverk, men med en svag kontur av en utdöd djurart inlagt, nästan osynligt. T ex med den stora pingvinliknande garfågeln, senast sedd på Island. Ett bildspel i ett hörn är också intressant, med alla de aspekter på konst som hon utövar. Klart sevärd utställning!

Hanna Stahle ställer ut på Ebelingmuseet. Hon är ju representerad i Eskilstuna med ”Ögat”, den där skulpturen som lyser i hörnet Köpmangatan/Ruddammsgatan på kvällarna. Här på museet kallar hon sin utställning ”En plats på jorden”. Den består av skönt rundslipade pusselbitar i trä, med väldigt kreativa små ”platser” på varje. Fantasifullt och vackert – tycker jag! Även Hans Lind ställer ut i ett rum – många är vi som haft honom som teckningslärare för många år sedan! Till den 18/10 kan du se utställningarna. 

I Galleri Gamla Stan hittar man oljor och akvareller av Lena Struwe, t ex ett skogsmotiv med ett härligt ljus… Och en bedårande kattunge, för den som liksom jag älskar katter! Betydligt tyngre konst (smide nämligen) står Therese Engdahl för. Smycken, ljusstakar, härliga skulpturer har hon gjort. Det fanns en ljuvlig liten högtflygande fågel t ex! Utställningen finns på plats t o m 11/10, 12-18.00 mån-fre, 11-16.00 lör-sön. Adressen: Köpmangatan 19, nere i en charmig källarlokal in på gården. 

Även Konstmuseet hade vernissage i helgen. I stora salen samsas sex olika konstnärer – DNK, Den Nya Kvinnogruppen. Mest känd av dem är väl Kakan Hermansson. Hon ställer ut keramik och har gjort lägerelden mitt på golvet. De fina lapptäckena runt om är det Anna Nordström som har sytt. Evelina Hedins månar gillade jag – det finns både nymåne, halvmåne och fullmåne. Alla gjorda av pappersremsor. Kanske hade de gjort sig ännu bättre i en mindre lokal? Huggit i sten hade Hilda Hellström gjort, rent bokstavligt. Först hade hon delat stematerial i mindre bitar, och sedan satt ihop det igen med olika färger emellan. Resultatet tilltalade i alla fall mig! Malena Norlin och Åsa Norman tillhör också de sex. Utställningen pågår till den 25/10.

Kanske är det någon utställning som verkar lockande? Det är alltid roligt att titta på konst, tycker jag, fast det ju långtifrån allt som man skulle vilja ha på väggen eller i bokhyllan själv!


/  Else-Marie


(Större bild? Klicka i fotot!)

Mitt i grönskan anar man ett utdött djur
(Konstfrämjandet)


Hanna Stahles "Ögat" i hörnet på Köpmangatan
(Ebelingmuseet)


"En plats på jorden" - annorlunda skulpturer


Alla "platserna" består av pusselbitar i trä


Galleri Gamla Stan - järnsmide och tavlor


Lapptäcken runt lägerelden i Konstmuseets stora sal


Kakan Hermanssons keramik


Spännande månar av pappersremsor


Bräckt och hopsatt - snyggt tyckte jag!


.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar