torsdag 19 november 2015

Höstnöje


November betyder inte enbart mörker och kyla, utan även trevligheter som julblomsterpyssel på Decoflor blomsterhandel. En mycket trevlig tradition! På kvällstid, med tillgång till massor av fint pynt – och proffs till hjälp. Några medlemmar från Trädgårdsföreningen deltog, till lite reducerat pris, men även andra intresserade. Allt som allt ett tiotal ”blomsterbinderskor”. Några deltagare hade sett Karins erbjudande på Facebook – det gäller att synas lite varstans!

Först band vi en krans med vackert granris på halmrundel, som pyntades efter alla konstens regler med järneksbär, rosetter, kanelstänger, torkade apelsinskivor, fina stjärnanisfrukter, god-jul-etiketter, prydnadssnöre och allt vad det nu var. Alla blev olika efter vars och ens smak. Och alla blev jättefina!

Dags för en paus med glögg och pepparkakor, och chokladbitar med lingon. Sedan tog vi nya tag.

Då gällde det att plantera en rejäl amaryllislök i vitt eller rött i glaskruka, och sedan piffa upp den efter bästa förmåga. Vi tog först bort jord och plastkruka och satte sedan ned löken tills glaskrukan tog emot nedåt botten. Sedan kunde man pryda växten med mjuk en, videkissar, roliga knollriga prydnadspinnar och diverse annat. Bl a fanns det stickade grå hjärtan och dito band med knapp…

Nu är det bara att vänta på att amaryllisen ska slå ut! Minst två stänglar kommer det att bli. En fantastisk julblomma! Fast är förstås lika vacker även höst eller vår.

Vi fick även lära oss att amaryllisen inte behöver något vatten alls nu förrän den har slagit ut – och då bara i mindre mängder. Annars blir stänglarna jättehöga och rangliga. Vem har inte bundit fast amaryllisar i persiennsnörena, för att de inte skulle ramla i golvet...

Och nu så – den som väntar på något gott…
 

/  Else-Marie
 
( Bilden blir lite större om du klickar i den! )
 
Therese visar hur man binder en krans
 

Hmm, var ska jag sätta apelsinskivorna...
 

Sex stycken färdiga kransar
 

Nästa projekt - plantera en amaryllis, och pynta den
 

Full koncentration...
 

Karin vid disken
 

Både krans och amaryllis blev det ju!
 

Jättefina videkvistar!
 

Det som lyser guldaktigt i mitten är amaryllislökar täckta med guldvax.
En sådan behöver bara någonting till stöd - inget vatten över huvud taget!
 

De knollriga pinnarna var roliga...
 

Ett fint stickat hjärta - passar ju till jul!
 
.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar