måndag 25 januari 2016

Januarifåglar


Igår var det ju inte lika bistert kallt, så det var skönt med en promenad i Vilsta och Skjulsta. Har ni sett övergångsstället för katter vid Vilsta Herrgård? Hoppas att bilarna respekterar det också!

Ute i Skjulsta var det fint med ”iskjolarna” på kanterna av forsen vid Skjulstastugan – här behövs det inte någon motor för att hålla öppet vatten precis. På ängen mot kanalen blev vi förvånade att hitta ett stort tält – det var Naturskolan som hade slagit upp det, för att användas som vindskydd för skolklasser.

Badhytten såg däremot inte särskilt inbjudande ut så här års, burr… Så många gånger man badat här som barn! Så här års är det nog bara bastubadarna som doppar sig. Faktiskt var serveringen öppen, det är väl mest för dem gissar jag. De serverade bl a kaffe o våfflor. (50:-)

Vid första bron upptäckte vi något jag faktiskt aldrig sett ”live” vid iskanten, först en strömstare – och sedan en till! De vippade omkring som sädessärlor och badade obehindrat i isvattnet. Såna små raringar!

Hemma i trädgården har vi också haft fågelbesök. Ja, de där vanliga pilfinkarna är ju där förstås. Fast de är välkomna de med! Blåmes och talgoxe finns ju också några stycken. Lite mera sällan får vi se Sveriges egen kanariefågel – gulsparven. Lysande gul i solen! Och igår kom en nötväcka för att käka solrosfrö – och sedan tog han med sig frugan också!  

Så här års står kameran på stativ vid köksfönstret, så då kan man ju ha turen att hinna med att få en bild av de snabba gästerna.  

Till helgen är det dags för alla som vill vara med och räkna fåglar därhemma.

Den 29/1-1/2 är det som gäller, och resultatet kan man skicka in via Internet. Man behöver förstås inte sitta där hela dagen! Det är största antalet vid ett tillfälle av varje sort som gäller, så det lär väl bli någon kråka och ett par skator också… Man kan ju sitta/stå där en timme t ex. Eller kanske bara när man precis har fyllt på med diverse frön och talgbollar. Koltrastarna estimerar verkligen äpplen (ja, gärna gamla som ser ut som skrutt), vi tar in dem från altanen en stund först, så de tinar, (d v s äpplena…) och så lägger vi ut dem under bordet på uteplatsen. Fram i vår ser vi fram emot skönsång i toppen på björken!


/  Else-Marie
 

Vid ridskolan värnar man både om hästar och katter
 
 
Fina skyltar
 

Isbrodyr vid forsen

Men ser du - två stycken strömstarar!
 

En sån fin liten fågel
 

Nötväckorna gillar tydligen solrosfrön
 

En solgul liten boll i havrekärven
 
 
.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar