söndag 10 april 2016

Musik från vaggan till graven


Senioruniversitetets musikserie Min Musik besöktes den 5 april av Anita Hedlund, spelman. Hon
inledde med en liten visa à capella från början av 1800-talet, en vaggvisa om olika djur, och hon avslutade likadant – med en drängvisa om en begravning.

Emellan dessa två ytterligheter fyllde hon på med härlig folkmusik.

Med påbrå från familj och släkt föll det sig ganska naturligt att hon skulle ägna sig åt folkmusik. Mellan 10-årsåldern till ungefär 12 gick hon och tog fiollektioner. Den första läraren tyckte hon inte om, och den andra var hon t o m rädd för! Så vid tolv förklarade hon helt sonika att hon inte ville spela fiol mer. Sedan dröjde det många år innan hon av en händelse fick en fiol i händerna igen, och upptäckte att det var hemskt roligt att spela folklåtar!

Hon har även skrivit böcker – ”Mat i Malmköping”, och – förstås – om musik. 1972 blev hon helt betagen i gruppen ”Västerdalton”.

Vilka instrument är det då som hör till folkmusiken? Det allra första var kanske videflöjten (sälgpipan). Stråkharpa, alltid hembygge, var också ett tidigt folkligt instrument. Den kom bl a från svensköarna utanför Estland. Säckpipor och nyckelharpor fanns också i Norden. (Erik Sahlström hade C i musik i skolan – men bygga kromatiska nyckelharpor kunde han!)  Dragspel/handklaver hör ju också till folkmusiken. Och tramporgel! Den norrbottniska folkmusikgruppen ”J P Nyströms” både spelar musik och berättar historier. Namnet har de tagit efter orgeltillverkaren, J P Nyström.

”Folk och rackare” (1976-1986)  blandade medeltida melodier med folkrock. De har bl a spelat in ”Äggavisa”, som är en tiggarvisa sjungen när ungdomar gick omkring med en korg och tiggde ägg i den.

”Väsen” är en annan mångkunnig grupp. De spelade bl a på Nordmans första skiva.

”Outhouse Allstars” är också en uppskattad folkrockgrupp.

Ett annat gammalt instrument är träskofiolen. Som namnet anger är det en träsko i grunden som fått strängar. Det blir ju inte så starkt ljud, men kunde ändå användas till dans.

Samuel ”Looptok” Andersson är en mångkunnig musiker som även spelat i Cirkus Cirkör. Slagbordun är ett av hans många instrument.

Fiolen är förstås ett av huvudinstrumenten för folkmusiken! Karin Wallin, som tagit Zornmärket i guld (och följaktligen är riksspelman) hävdade att i fiolmusiken ska det finnas ett lugn och ett sug. Alla tonerna ska spelas!

Inte bara till dans spelas det ju, utan även till bröllop, dop och begravning. Ibland på fiol, ibland på kyrkorgeln. Det har nyligen kommit på skiva diverse brudmarscher från Sörmland. Några som Anita Hedlund tyckte var väldigt fina var Västermo brudmarsch och Österåkers.

Folkmusik, från vaggan till graven!
 

Else-Marie Olofsson
 
 
 
 
Anita Hedlund  möter publik i pausen
 
 
.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar