söndag 30 oktober 2016

En femåring


År 2011 fyllde ju Trädgårdsföreningen 100 år, och det firades bl a med att skänka ett träd till Eskilstuna Stad – en silverlönn. Den var inte så stor då – och är väl inte så väldigt stor nu heller. En av dess kvaliteter är att den får en fin gul höstfärg, så det kan ju passa bra att fotografera den nu. Tittar man närmare på bladen ser man att de även har lite röda bladnerver och dito stjälkar. Och baksidan på bladet är – ja, knappast silvrig, tycker då jag – mera ljust beige.

Häromdagen var jag till Gamla Konstmuseiparken och förevigade 5-åringen. Den har vuxit till sig i både höjd och bredd, och även stammen förstås. Den är riktigt fin.

Här hemmavid sken också solen, och då slog vår splitter nya gentianaplanta ut, och visade sina blå klockor. Himmelsblåa! Extra uppskattat när det är så väldigt lite som blommar här nu.

Vår björk är vackert gyllene nu, den är alltid sen att få höstfärg. Och det dröjer inte så länge innan vi får sätta adventsljus­stakar i fönstren. Kanske man skulle köpa sig ett par amaryllislökar också…?
 

/  EO
 
 
(  Klicka i bilderna, så blir de lite förstorade! )

Nyplanterad 2011
 

Silverlönnen har vuxit till sig
 

Inte längre så spetig
 

En solig dag vid ån
 

Vackert gula blad, med röda bladnerver
 

I solen vågade sig den nya gentianan
därhemma på att slå ut också
 

Randiga knoppar
 

Tänk att de växer vilt i alperna!
 

Blå-klocka....
 
 
.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar