söndag 27 november 2016

Alternativgranar


Granen står så återbruksgrann i stugan – åtminstone på Eskilstuna Folkhögskola. Eleverna där brukar ju alltid skapa 10 speciella granar, med mycket fantasi – och lite återbrukat material.

Folkhögskolan hade i år enbart julmarknad på fredagen, med stånd med bröd, dörrkransar och smycken bl a. Och så ett mycket uppskattat café med hembakt – billigast i sta´n, och mycket att välja på. Och med tio olika, spännande granar, att rösta på. Det var sannerligen inte lätt att välja ut den finaste! Den modernaste var i alla fall ”plattan” med en virtuell gran, där man kunde trycka och få fram både ljus- och ljudeffekter…

Nu är advent/jultiden 2016 officiellt invigd!
 

/  EO
 
Moderna tider - men de små hänger med!
 

En virtuell gran, som man kunde klicka på...

Med klädhängare som grenar och toppstjärna
 

Stjärnor av petflaskor - kreativt!
 

Plastkapsyler blev en dekorativ ranka
 

Träribbor - en stram gran, men ändå snygg
 

Koppartråd som grenar och kopparstjärna
 

En glad sambagran...
 

Uppvärmda gamla grammofonskivor formade till
en julgran - etiketterna ser ju nästan ut som julkulor!
 

Tja, men var det rätt forum för att dissa julen?
 

En gran med proffsiga pappersvikningar
 

Inte gjort på en kvart precis...
 

En ljuvt blå gran, som egentligen bestod av fjärilar
 

Så påhittigt!
 

Alla tio granarna på parad
 

Gofika på Folkhögskolan
 
 
.
 
 
 
 

onsdag 23 november 2016

Kakfrossa


En trevlig tradition i november är Kafferepet, som några påhittiga medlemmar av släkten har hittat på. Det är fråga om ett knytkalas, där alla deltagande, män, kvinnor och barn (med eller utan hjälp) ska bidra med något gott till kaffet. Värdfolket håller med bullar och kaffe, och sedan grubblar alla vi andra på vad vi ska hitta på att baka… Det blir att leta i gamla kokböcker, i tidningsurklipp, handskrivna lappar, teveprogram och diverse reklamtidningar.

Det ska räcka till 25 personer, det är det enda som är bestämt. Och det ska ju helst inte vara så stora saker – för man vill ju ha möjlighet att smaka på det mesta i alla fall! Kakslottet, släng dig i väggen!

I helgen var det dags – 21 sorters kaffebröd fanns det på kaffebordet… (Nej, jag klarade inte att prova riktigt allt, men bra mycket!)

I år fanns det även Mördegstaxar, som Polly, hunden, stod som tillverkare av. Men jag vet att hon fuskade lite, och att lillmatte nog gjorde det allra mesta. Men Polly smakade i alla fall av kakdegen!

Sedan ett par år är det även en liten tävling om godaste bakverket – där alla lägger en röst. I år var det vårt yngsta barnbarn Elvira som vann, med sin Hallondröm. En liten skapelse med kladdkakebotten, hallonmousse, hallongelé… Garnerat med citronmelissblad och färska hallon. Vackert och läckert!

Passande nog var det Mats, hennes pappa, som även hade tillverkat det fina vandringspriset – en kaffekopp i luffarslöjd, med en blå rand rund koppen och fatet, och dito ett blått öra. Mycket lockande att vinna! (Men mina ambitioner sträcker sig inte riktigt så långt, utan bara något litet men gott… Gröna strassburgare blev mitt val, och Nille bakade chokladmuffins med vaniljkräm.)

Ingen gick hungrig från bordet…  

Det är kanske tur att det är en hel månad kvar till jul!
 

/  EO
 
 
 ( Bilden blir lite större om man klickar i den ! )
 
Mums för Måns!
 

Pollys mördegstaxar
 

De vinnande hallondrömmarna
 

Det börjar se lite utplockat ut...
 

Elvira, en värdig vinnare av vandringspriset
 

Mats hade gjort den fina luffarslöjdskoppen
 
 
 
.
 
 
 
 
 

fredag 18 november 2016

Lite ute - mest inne


Så här års finns det inte mycket att titta på i trädgården. Dvärgbenveden som hade härligt rosa blad för en månad sedan är alldeles avlövad. Men det är visst något som lyser till där ändå? Små orange ärtor med lila vingar… Ja, de går förstås inte att jämföra med frukterna på de stora benvedarna inne i sta’n – men de sitter i alla fall där trotsigt och lyser i sol och blåst. "Vi kan vi också!"

Inomhus får man väl ägna sig åt krukväxterna. Mest gröna förstås, nu i november. Inte prunkande… Men vi har i alla fyra olika dracenor, som ser lite olika ut. Har sett på Nätet att dracena kommer av det grekiska ordet dracaina, som betyder kvinnlig drake. Inte för att jag får några sådana associationer när jag tittar på dem precis… Däremot stod det i Kurren häromdagen om nya rön beträffande nyttan av gröna växter hemma. Att många sorter är luftrenande, att de gör luften lite mindre torr och att de tar upp koldioxid och gör om det till syre – ja det visste vi nog redan.

Något helt annat var att en vetenskaplig undersökning gjorts med holländska skolbarn och att man då hade funnit att inte bara hälsan förbättrades utan faktiskt även inlärningsförmåga och kreativitet!  Med en inomhusmiljö fylld med gröna växter. Det måste ju faktiskt gälla även på andra arbetsplatser och förstås i hemmiljön! Alldeles frånsett de estetiska värdena!

Vi har faktiskt en växt som blommar inne nu – det efterlängtade blå novemberljuset, plectranthus, med de lite mörkare bladen. Jag tyckte att de nytagna bilderna inte var så bra, så jag tittade på Internet om det fanns något att låna där som illustration. Jamen, där hittade jag ju en bild! Det visade sig att det var mitt eget foto som jag hittade där, från Trädgårdsföreningens blogg år 2012… Fniss! Nej, då får väl faktiskt årets varianter duga.

Ja, en knasig spikfuchsia blommar också. Den har stått ute hela sommaren, som de andra fuchsiorna, men inte satt en endaste blomma. Nu, lagom tills jag tog in den, har den fått klasar med eleganta orange trumpeter. Ja, det är ju inte första gången – det är uppenbarligen en sort som vill blomma i november-december…

Nästa veckoslut kommer det riktiga ljus i fönstren också - stjärnor och adventsstakar. Visst ska det bli trevligt!
 

/  EO
 
 ( Bilden blir lite större om du klickar i den! )
För en månad sedan lyste benved rosa...
 

Nu är den helt avlövad - men inte helt tom
 

Små lustiga orange frukter med lila "vingar" syns nu
 

Även grenarna är vackra på den vingade dvärgbenveden!
 

Fyra ganska olika dracenor
 

Regnbågsdracenan har nästan blivit en palm
 

Den ena sortens kantdracena är mest bara grön
 

Den andra har ränder längst ut på kanterna
 

Randdracenan lyser med sina vitrandiga blad
 

Ljus i fönstret, både motljus - och det blå novemberljuset!
 

Såna lustiga blommor den har
 

Spikfuchsian har äntligen bestämt sig för att börja blomma
 

Plantan har blivit ganska yvig
 

Visst är blomtrumpeterna ganska eleganta?
 
 
.
 
 
 
 
 

måndag 14 november 2016

Himlakroppar och andra


När vi varit och handlat i lördags såg vi en härlig jättemåne över träden – men gav oss inte tid att försöka få en bild på den. Den skulle ju vara lika fin både söndag och måndag också… Men då/nu är det ju mulet!

På Facebook fanns det förstås fina foton på fenomenet – så jag har lånat en bild därifrån, Nicklas Pettersson är upphovsmannen. Riktigt så här fin skulle fullmånen sedan inte bli igen förrän år 2034! (Fast jag har också läst att skillnaden är knappt märkbar för blotta ögat, mellan vanliga fullmånar och denna… ;-)  Men i alla fall!)

Lite överraskande hittade vi nattgäster i vår trädgård i morse, när vi drog upp persiennerna. Tre rådjur sov gott under äppelträden… Och sedan gick de iväg för en första frukost under fågelbordet, och i diverse buskar. Jag får försöka göra iordning en knippe blodmjölspinnar och sätta ut  på strategiska platser. Och kanske sätta burar över ”nerfallet” vid fröautomaterna. Skruttans skräp!

Andra himlafenomen hade fotograferats av en god vän i Osby – ett UFO, genom köksfönstret. Har fått hennes tillstånd att låna bilden hit…

Det är mycket som händer och sker!
 
/  EO
 
( För större bild - klicka i fotot! )
 
Nicklas Petterssons fina foto med träd o fåglar framför fullmånen
 

Nymornad...
 

Några kvistar till frukost kanske?
 

Parkerad under fågelbordet
 

Vad sa du? Stick? Nehej då...
 

Rådjuret slickar sig om munnen, bra matställe här...
 

Ett UFO nere i Osby! (Bilden ljuger aldrig!)
 
 
.
 
 
 
 
 

fredag 11 november 2016

Vinterhöst


Oj, så fort det blev vinter! Man hinner ju inte med i svängarna… Och det gör inte vår björk heller – fortfarande full med gyllene löv står den där mitt i snön.

Allhelgona hann vi ju i alla fall fira, innan granarna blev snötyngda. Jag brukar plocka ihop lite idegransris och lite kvistar ifrån den stora granen – som lustigt nog är silvrig på undersidan! Några nypon och japanska lyktor får duga som pynt.

Tomaterna var ju inplockade, och även de sista små taggiga kinesiska gurkorna. Än så länge äter vi så mycket tomater vi bara vill! (Fast ska man vara riktigt ärlig, var de ju ännu godare i höstas, när man kunde plocka direkt från plantorna…)

Tur att det finns massor med färska grönsaker att köpa på ICA och Coop!

 /  EO

( Känns bilden för liten? Klicka i fotot )
 
Kvistar från granarna blev buketter
 

Höst eller vinter??
 

Den har  t o m gröna blad kvar!
 

Björken anser att det faktiskt är höst...
 

Gyllene björk mot snön
 

De små kinesiska gurkorna ser vassa ut - men "taggarna"
går lätt att dra av bara med handen - inte vassa
 
 
.