onsdag 23 november 2016

Kakfrossa


En trevlig tradition i november är Kafferepet, som några påhittiga medlemmar av släkten har hittat på. Det är fråga om ett knytkalas, där alla deltagande, män, kvinnor och barn (med eller utan hjälp) ska bidra med något gott till kaffet. Värdfolket håller med bullar och kaffe, och sedan grubblar alla vi andra på vad vi ska hitta på att baka… Det blir att leta i gamla kokböcker, i tidningsurklipp, handskrivna lappar, teveprogram och diverse reklamtidningar.

Det ska räcka till 25 personer, det är det enda som är bestämt. Och det ska ju helst inte vara så stora saker – för man vill ju ha möjlighet att smaka på det mesta i alla fall! Kakslottet, släng dig i väggen!

I helgen var det dags – 21 sorters kaffebröd fanns det på kaffebordet… (Nej, jag klarade inte att prova riktigt allt, men bra mycket!)

I år fanns det även Mördegstaxar, som Polly, hunden, stod som tillverkare av. Men jag vet att hon fuskade lite, och att lillmatte nog gjorde det allra mesta. Men Polly smakade i alla fall av kakdegen!

Sedan ett par år är det även en liten tävling om godaste bakverket – där alla lägger en röst. I år var det vårt yngsta barnbarn Elvira som vann, med sin Hallondröm. En liten skapelse med kladdkakebotten, hallonmousse, hallongelé… Garnerat med citronmelissblad och färska hallon. Vackert och läckert!

Passande nog var det Mats, hennes pappa, som även hade tillverkat det fina vandringspriset – en kaffekopp i luffarslöjd, med en blå rand rund koppen och fatet, och dito ett blått öra. Mycket lockande att vinna! (Men mina ambitioner sträcker sig inte riktigt så långt, utan bara något litet men gott… Gröna strassburgare blev mitt val, och Nille bakade chokladmuffins med vaniljkräm.)

Ingen gick hungrig från bordet…  

Det är kanske tur att det är en hel månad kvar till jul!
 

/  EO
 
 
 ( Bilden blir lite större om man klickar i den ! )
 
Mums för Måns!
 

Pollys mördegstaxar
 

De vinnande hallondrömmarna
 

Det börjar se lite utplockat ut...
 

Elvira, en värdig vinnare av vandringspriset
 

Mats hade gjort den fina luffarslöjdskoppen
 
 
 
.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar