fredag 18 november 2016

Lite ute - mest inne


Så här års finns det inte mycket att titta på i trädgården. Dvärgbenveden som hade härligt rosa blad för en månad sedan är alldeles avlövad. Men det är visst något som lyser till där ändå? Små orange ärtor med lila vingar… Ja, de går förstås inte att jämföra med frukterna på de stora benvedarna inne i sta’n – men de sitter i alla fall där trotsigt och lyser i sol och blåst. "Vi kan vi också!"

Inomhus får man väl ägna sig åt krukväxterna. Mest gröna förstås, nu i november. Inte prunkande… Men vi har i alla fyra olika dracenor, som ser lite olika ut. Har sett på Nätet att dracena kommer av det grekiska ordet dracaina, som betyder kvinnlig drake. Inte för att jag får några sådana associationer när jag tittar på dem precis… Däremot stod det i Kurren häromdagen om nya rön beträffande nyttan av gröna växter hemma. Att många sorter är luftrenande, att de gör luften lite mindre torr och att de tar upp koldioxid och gör om det till syre – ja det visste vi nog redan.

Något helt annat var att en vetenskaplig undersökning gjorts med holländska skolbarn och att man då hade funnit att inte bara hälsan förbättrades utan faktiskt även inlärningsförmåga och kreativitet!  Med en inomhusmiljö fylld med gröna växter. Det måste ju faktiskt gälla även på andra arbetsplatser och förstås i hemmiljön! Alldeles frånsett de estetiska värdena!

Vi har faktiskt en växt som blommar inne nu – det efterlängtade blå novemberljuset, plectranthus, med de lite mörkare bladen. Jag tyckte att de nytagna bilderna inte var så bra, så jag tittade på Internet om det fanns något att låna där som illustration. Jamen, där hittade jag ju en bild! Det visade sig att det var mitt eget foto som jag hittade där, från Trädgårdsföreningens blogg år 2012… Fniss! Nej, då får väl faktiskt årets varianter duga.

Ja, en knasig spikfuchsia blommar också. Den har stått ute hela sommaren, som de andra fuchsiorna, men inte satt en endaste blomma. Nu, lagom tills jag tog in den, har den fått klasar med eleganta orange trumpeter. Ja, det är ju inte första gången – det är uppenbarligen en sort som vill blomma i november-december…

Nästa veckoslut kommer det riktiga ljus i fönstren också - stjärnor och adventsstakar. Visst ska det bli trevligt!
 

/  EO
 
 ( Bilden blir lite större om du klickar i den! )
För en månad sedan lyste benved rosa...
 

Nu är den helt avlövad - men inte helt tom
 

Små lustiga orange frukter med lila "vingar" syns nu
 

Även grenarna är vackra på den vingade dvärgbenveden!
 

Fyra ganska olika dracenor
 

Regnbågsdracenan har nästan blivit en palm
 

Den ena sortens kantdracena är mest bara grön
 

Den andra har ränder längst ut på kanterna
 

Randdracenan lyser med sina vitrandiga blad
 

Ljus i fönstret, både motljus - och det blå novemberljuset!
 

Såna lustiga blommor den har
 

Spikfuchsian har äntligen bestämt sig för att börja blomma
 

Plantan har blivit ganska yvig
 

Visst är blomtrumpeterna ganska eleganta?
 
 
.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar