onsdag 9 mars 2016

Min Musik - Rocco Gustafsson


Igår, på internationella kvinnodagen, var det Rocco Gustafsson som gladde oss alla kvinnor i publiken – ja, killarna också, utan tvivel – med en mycket trevlig sammanfattning av sitt musikaliska liv, till dags dato. 

Rocco är född 1966 i Torshälla. Där jobbade ju många finnar som också hade barn, så han lärde sig att tala flytande finska.  

Beatles var bland de första idoler han fastnade för, och Lionel Hampton. Björn Skifs ”Michelangelo” var också en ungdomsfavorit – den har f ö blivit framröstad till Sveriges bästa svensktoppslåt någonsin! 

En av hans kompisar bjöd hem honom för att kolla in hans nya trumset – egenhändigt tillyxat av målarburkar och dito lock. Han trummade solo till en skiva med Sweet – och Rocco var förlorad, han ville också bli en trummis! 

Kizz – skiva och poster - inspirerade till att låta håret växa, och den allra första skivan med the Clash gjorde honom till punkare… Han färgade håret morotsrött med karamellfärg och satte en massa säkerhetsnålar i kläderna.  

Familjen flyttade till Katrineholm, där han fick Klasse Möllberg som mycket omtyckt musiklärare. Det var även han som fixade in honom på utbildning till trummis på musikskolan där. Rocco letade reda på flera punkare i skolorna i Katrineholm, och snart hade de bildat ett eget band, Slakthus 13… De kunde spela inom ett projekt som ABF hade dragit igång: ”Drag Utan Drog”. 1980 kom SVT till Katrineholm för att göra reportage om projektet, filmade bl a deras band – så de kom i TV! Då var Rocco 14 år gammal.
 
En morbror till honom, trummis i dansbandet Schütts, hade brutit armen och bad Rocco, då 17 år gammal, att vikariera för honom. Ganska motvilligt gjorde han det – en punkare i ett dansband! Med tillhörande dansbandsjacka… Fast han fick ju betalt! Men var väldigt glad när morbrodern var återställd. 

När föräldrarna var bortresta vid ett tillfälle – då hade han fyllt 18 – passade han på att skaffa jobb i Eskilstuna på Drömteatern (skulle göra program för ungdomar) och fick en lägenhet i Nyfors. Och så flyttade han helt sonika dit. Pappa och mamma blev ju inte så glada – men han var påhejad av sin farmor!
 
Tillbaka i Eskilstuna blev han aktiv i KFUM/Musikforums Club Dolores, och började efter det så smått med att fixa konserter. Först hemma i vardagsrummet, sedan i den hyrda matsalen på Nyforsskolan, och därefter en svartklubb nere i centrum – Max 500 kg. Ett nattklubb som var öppen mellan 1 och 7 på natten. Den lockade genast många ungdomar – och polisen påstås ha fått det lite lugnare nere i centrum på lördagnätterna.

Han upptäckte så småningom jazzen - Lars Gulin och andra jazzband, och startade en Kulturklubb i samma hus som Folkets Hus och som sedan flyttade till Lilla Blå – en mysig källarlokal på Metropol, mest tänkt för trubadurer. Där har både Kent och Yvonne spelat…

1998 utsågs Eskilstuna till Popstad 1998, och då sattes staden på popmusikkartan på allvar!

År 2000 startade Rocco, Micke Lönngren och Martin Roos slutligen klubben Stora Blå, på tomten vid Alvenius Bil. De höll på där till 2005. Klubben invigdes av The Ark/”It takes a fool to remain sane”.

En liten specialitet för Blå var att man alltid spelade samma slutlåt varje kväll, 3 minuter i 2. Ebba Grön skulle man kanske tro? Nix – Torkel Selin med ”Pärleporten”! Som fick stockholmare och andra, som inte brukade vara där, att titta häpet, men som stammisarna alltid sjöng allsång till!

Han har allt varit med om en hel del, den där Rocco!

 

/  Else-Marie
 
 
Rocco Gustafsson - nu och då
 

 
Det är den guldlockige som är Rocco...
 
 
.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar